Корисні статті та новини компанії МАРГУС
Все зважилися, відкриваємо ресторан, кафе, суші-бар, піцерію! — 25 квітня 2016 р.
В один момент ви визначилися і вирішили відкрити заклад, в якому буде краще, ніж у всіх закладах, які ви відвідували до цього. На перший погляд здається, що все так просто, ввічливі і спритні офіціанти, смачні напої та страви, розкішний інтер'єр і багато, багато іншого. Є ще багато нюансів, але все ж «не Боги горшки ліплять», отже, якщо є величезне бажання, все вийде.
Головних складових успіху дві. Одна з найважливіших складових успіху ресторану - місце розташування. Друга - колектив ресторану, згуртована команда. Якщо до вашого закладу незручно добиратися, немає місця для паркування, поганий інтер'єр, неякісне обладнання на кухні ресторану - про успіх закладу можна забути. Якщо персонал ледачий і незацікавлений в якості обслуговування, успіху вам не бачити. Всі інші складові також важливі, але вже другорядні. Дуже важливо, звичайно, смачна кухня і, в той же час, не позахмарні ціни, затишний цікавий інтер'єр, підготовлений і згуртований колектив. Відмінне професійне обладнання на кухні, надійні постачальники продуктів і багато чого іншого…
Але і цього недостатньо. Ви повинні задавати собі питання, чому відвідувачі повинні приходити саме до мене, знову і знову. У вашому закладі повинна бути своя «фішка», своя «родзинка», свій «магніт». Наприклад, своя пивоварня, і до вас приходять, тому що у вас найсмачніше свіже пиво. Або найкрутіший «Josper» і ваш кухар готує найкращий стейк лосося! Найсмачніший десерт, тому що шеф-кухар спочатку кондитер, найсмачніший шашлик, найсмачніша піца або хачапурі і т. д.! А може акцент на живу музику або найкраща дитяча зона з турботливими нянями. Але це не означає, що все інше може бути так собі. Потрібно тримати рівень і постійно розвиватися і шукати щось нове, ще краще і ще крутіше, будь-то ресторан, піцерія, кафе або бар!
Починається все з нанесення розмірів на папір, розстановки професійного обладнання, розміщення меблів, прив'язки каналізації та води, електричних точок підключення, розташування холодильних і морозильних камер. Іншими словами, розробляється справжнісінький «проект ресторану». І, насправді, розробляють проекти не інститути харчових технологій, а люди, які займаються ресторанним бізнесом, що йдуть в ногу з часом і технологіями.
Після складання ескізу і чернетки з розстановкою, переходимо до проектної документації і до реальних кошторисів, з підбіркою технологічного обладнання кухні з урахуванням розмірів кухні, допустимої потужності по електричних кабелях, вентиляція з розрахунком повітрообміну, обігрівом і кондиціонуванням приміщення, з розрахунком на плановане завантаження закладу, оснащення, барним обладнанням, меблями, освітленням, музичної та відео підтримки закладу. Особливу увагу необхідно звернути на правильно розраховані витяжні парасолі і вентиляцію, в поважному закладі не повинно бути запахів кухні. Атмосфера закладу складається з дрібниць, все потрібно врахувати.
На практиці не буває, що все, що планували, реалізується в кінцевому результаті. Будь-який проект - це компроміс ціни і якості, функціональності і прибутковості, здорового глузду і сміливих рішень. І тим не менше, ніж більш детально і скрупульозно продумані всі нюанси, тим більше шансів на успіх. І ще, якщо ви новачок в ресторанному бізнесі, ми не рекомендуємо грати ва-банк. Не вкладайтеся дуже сильно в приміщення і інтер'єр, це тільки 10% складовою успіху, дуже важливо розподілити фінанси рівномірно у всі сфери. Після розташування і колективу, на наш погляд третій акцент це - професійне технологічне обладнання. Професійне обладнання не повинно підводити, а, отже, має бути надійним, але і не дуже дорогим, заклад повинен якомога швидше окупитися і приносити власнику прибуток, інакше в чому сенс всієї цієї затії, якщо ви, звичайно, не займаєтеся цим заради задоволення, але яке задоволення, коли у тебе порожній зал?
Можна цілодобово сидіти в інтернеті і читати поради, як відкрити успішний ресторан, але тільки ваш індивідуальний досвід і допомога компаній-професіоналів у своїй галузі зможуть перетворити вашу мрію в реальність. Колектив компанії MARGUS готовий ділитися своїм досвідом в підборі професійного обладнання. Якщо вам необхідні: пароконвекційна піч, плита, фритюрниця, індукційна плита, тістоміс, м'ясорубка, вакуумний пакувальник, холодильний і морозильний стіл - це до нас. Потрібен льодогенератор, льодокришитель, шок-фризер, кутер, слайсер, кондитерська вітрина, соковижималка, блендер, міксер - це теж до нас. Ми будемо раді поділитися своїм практичним, багаторічним досвідом! І після відкриття вашого закладу, розмістити чергову статтю про наших дорогих замовників.