Корисні статті та новини компанії МАРГУС
Як відкрити ресторан — 22 травня 2014 р.
Бізнес ідея - відкрити власний ресторан , це досить популярна і перспективна ідея. Як би просто це не здавалося , а на ділі процес серйозний і складний . Досягти успіху і залишитися в лідерах або хоча б на плаву складно і однієї удачею тут не обійтися.
Відкрити свій ресторан це:
Проаналізувати ринок - можна задіяти фахівця , або маючи знання і досвід аналізувати самому
Пошук вільної ніші - необхідно розуміти , що відвідувачеві завжди цікаво щось унікальне , пропонуючи клієнтові не нове, необхідно бути кращими з самого початку
Розробка та втілення плану в тематиці обраного напрямку
Так можна сміливо сказати , що для успіху закладу необхідно постійно рухатися вперед і не зупинятися. Малюємо собі обсяги і цілі закладу. У середньому вартість ресторану обходиться в 800-1500 у.о. на метр квадратний , у вартість закладено обладнання для ресторану , меблі тощо , додаємо ціну приміщення (припустимо ми відкриваємо ресторан площею 200 м.кв) і на виході ресторан коштуватиме 400-450 тис. у.о. Цифра не маленька , але ресторан здатний окупати себе від 1 до 5 років.
Вибирати місце розташування Вашого ресторану стоїть дуже ретельно , це основа на ранніх етапах , виходячи від цього вишиковуйте і концепцію закладу.
Вибираючи тематику кухні для свого ресторану навчайте всі моменти, через які може бути конфлікт з шеф кухарем. Відкриваючи незвичайну кухню враховуйте , що кухар повинен бути справжнім майстром, а продукти максимально свіжими. Подаючи, наприклад, східну кухню не можна допустити того щоб східний турист зробила зауваження про смак або приготуванні страви свого народу.
Оформлення документів на відкриття ресторану і множинні дозволу займуть приблизно пів року , і це в режимі експрес . Насправді ж , абсолютно у всіх інстанціях куди ви будете подаватися , на вас будуть дивитися як на «мішок грошей» і піти від внесків у всілякі фонди не вдасться. Кращим рішенням буде доручити всі роботи з оформлення юристам .
Після отримання документа на оренду , приступайте до складання архітектурного , інженерного і технологічного плану проекту . Тут і починаються зустрічі з пожежниками , газовиками , електриками і т.п. Готуйтеся , всі ці інстанції відвідуватимуть вас відразу після затвердження документів .
Під час будівництва варто приділити час на отримання ліцензії на реалізацію і виробництво продуктів харчування у сфері громадського харчування , отримання патенту на знання торговельної діяльності , а якщо буде потрібно , то ліцензію на роздрібний продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів.
Обладнання для ресторану
Ще до початку будівництва займіться вирішенням питання яким буде технологічне обладнання та інженерне . Найчастіше обладнання необхідно замовляти , і робити це варто до початку будівництва.
В оснащенні кухні зверніть особливу увагу на вентиляцію , найкраще звернутися до технологу (архітектор проекту пропонує його відразу). Не варто економити на технологічному обладнанні , на дешеве і неякісне обладнання ви витратите ще більше коштів. Для постійної якісної та безперебійної роботи кухні потрібно устаткування для ресторану найвищого класу.
Дуже корисним буває починаючому рестораторові відвідати кухню справжнього ресторану , відчути і оцінити процес.
Кухар
Для вибору кухаря є спеціальні агентства , їх мета убезпечити ваш вибір. Тому як екзотичні та іноземні кухарі можуть бути не справжніми професіоналами , агентство перевіряє все що необхідно , для пропозиції грамотного кухаря. Команду шеф кухареві , можна підпирати самому, а можна також довіритися професіоналам у підборі персоналу. Щоб розуміти необхідну кількість персоналу на кухні , виходите з того , що в середньому на 100 посадочних місць в столичному ресторані працює 10 на зміні, а значить 20 людина це все кухонне команда.
Ретельно підійдіть до підбору офіціантів , тому що саме вони будуть обличчям представляє ваш заклад .
Постачальників продуктів в ресторан оцінюйте строго , нестабільний постачальник - ворог вашому ресторану. Практика показує , що варто мати в запасі кілька постачальників .
Помилки яких не варто допускати :
З самого початку проекту розробляйте його не для себе , а для людей. Ви не будете посетітетем свого ресторану
Не треба економити. Ваша економія обернеться збільшенням завтрат
Обслуговуючий персонал ресторану це обличчя закладу , вибирайте професійних співробітників для обслуговування відвідувачів
Чи не домагається успіху той хто нічого н робить. Втілюйте свою мрію в реальність і не бійтеся, адже нічого неможливого немає.