Корисні статті та новини компанії МАРГУС
БУМ розвитку ресторанного бізнесу в Україні! — 27 січня 2014 р.
За останні кілька років в Україні почалося стрімке зростання і розвиток галузі ресторанного бізнесу. По всій країні відкривається величезна кількість закладів громадського харчування на будь-який смак і будь-які вимоги клієнта! За останні років шість, обсяг ринку громадського харчування в Україні зріс з 12 млрд, до 28,5 млрд гривень. Відзначаючи дані приросту , економісти відзначають, що тільки з 2011 по 2012 рік, число закладів стрибнула аж на 13 %, що пов'язано з високою рентабельністю цього виду бізнесу. Про це свідчать дані компанії Ресторанний консалтинг.
Безсумнівно, лідером за кількістю закладів став легендарний місто Львів .
Між тим у порівнянні з США, точок громадського харчування в Україні і Європою поки недостатньо. Статистика свідчить, що заклади США мають показники 8 чоловік населення на 1 місце, в той час, як в Україні ця цифра дорівнює 35 чоловік на місце. Але не дивлячись на таку різницю, все-таки варто зазначити , що якість обслуговування набагато вище , на що також позитивно вплинуло проведення ЄВРО- 2012, напередодні якого в громадське харчування вкладено багато інвестицій .
"Сьогодні стає все більше людей, які вважають, що власний ресторан створює їм незвичайний імідж, тому вкладають в це кошти, - визнає тенденцію Ольга Насонова , директор компанії Ресторанний консалтинг. - А серед українців стає популярно харчуватися в ресторанах не тільки по святах " . Експерти відзначають позитивну динаміку розвитку середнього сегмента , який досяг вже 40 % київського ринку громадського харчування ( 12 % і 48 % займають відповідно елітний і нижчий класи ), а іншого боку, ніша ресторанів для багатих в Україні майже заповнена.
Майже повністю насичений сегмент пивних барів , такі заклади завжди користувалися попитом, а у зв'язку з проведенням ЄВРО - 2012 , ринок запропонував масове відкриття даних закладів. При відкритті пивного бару, відсутні багато проблеми і завдання повсякденних рестораторів, т.к. не вимагається спеціальна кухня.
Дуже стрімке і хороший розвиток галузі , все одно не залишає без уваги той факт, що часто завищені ціни не виправдані якістю обслуговування в закладі.
" Обслуговують, повільно, грубо , можуть жбурляти меню на стіл " , - характеризує Насонова роботу офіціанток в дрібних містах . І все-таки лаври першості за рівнем розвитку ресторанного бізнесу експерти віддають Львову , де на один заклад доводиться 1,6 тис. , жителів , тоді як у Києві - 2,5 тис.
За спостереженням автора блогу про їжу Helen's Cooking Олени Коваль , яка довгий час жила в США , страви в американському громадському харчуванні за вартістю порівняти з вітчизняними, однак порції там в кілька разів більше, а от перекусити в чеських, польських і болгарських ресторанах можна на 20 % дешевше.
Ніяких сумнівів не висловлюють експерти про подальше стрімкий розвиток ринку . За офіційними висновками в майбутньому увагу відвідувачів буде зацікавлене кав'ярнями і пабами, з розвитком які зможуть пропонувати якість що подається продукту та обслуговування в закладі.