На головну  → Про компанію МАРГУС  → Статті та новини компанії МАРГУС

Корисні статті та новини компанії МАРГУС

Харчова нержавіюча сталь: AISI 18/8, 18/10, 304, 430, ... — 28 лютого 2014 р.

Харчова нержавіюча сталь: AISI 18/8, 18/10, 304, 430, ...

Існує різновид «сорти» нержавіючої сталі і далеко не кожен підприємець зможе за лічені секунди визначити який вибір варто зробити зараз. Кожен з видів має свої характеристики та рекомендації до використання. Найбільш часто задається питання це: «Що означають маркування 304 , 430 , 220 , і т.п ?».

Кожен з видів нержавіючої сталі означає її якість, довговічність і термостійкість. Маркер 18 / 8 , 18 /10 і т.д. містить інформацію про склад сплаву (співвідношення хрому і нікелю).

Чи безпечна нержавіюча сталь , при настільки тісному контакті продукту з нею?

На сьогоднішній день саме цей матеріал використовується практично на всіх кухнях , як професійних так і побутових . Це можуть бути рукомийники і раковини , робочі поверхні , столові прилади, посуд і навіть на виробництві теплового та холодильного обладнання ! Сплав зарекомедовала себе як матеріал стійкий до корозії , легко очищається і обробляється , дезінфікується , стійкий в різних кислот ( які притаманні в молоці , м'ясних продуктах , овочах , фруктах ) і найголовніше - нержавіюча сталь ніяк не вступає в реакцію з продуктом або напоєм !

Харчова нержавіюча сталь: AISI 18/8, 18/10, 304, 430, ...

Столові прибори з нержавіючої сталі

Багато хто вважає, сталь маркування 18/10 не підходить для виготовлення столових приладів, обьясняя це тим що вона важча. Але практика показала, що вага приладів зі сталі маркування 18/10 і 18/8 однаковий. Прилади зі сталі маркування 18/10 мають більш блискучу поверхню і погано гнеться (за рахунок нікелю), що дуже добре для виготовлення столових приладів

Харчова нержавіюча сталь: AISI 18/8, 18/10, 304, 430, ...

Посуд з «нержавійки » ? !

Цей диво - сплав з великим успіхом замінює стандартну посуд з Алюмінію з тефлоновим напиленням.

Але не завжди можуть забезпечити достатню теплопровідність , наприклад для обробки продукту на жарочних і варильних поверхнях , конфорках плит. Тому для посуду з нержавіючої сталі використовують найчастіше не чисту нержавіючу сталь , а тришаровий матеріал. Наприклад , сковорода з нержавіючої сталі18/10 , матиме прошарок алюмінію , закриту в двох сторін. Це забезпечує ідеальну тепло провідність і відсутність контакту алюмінію з продуктом.

Харчова нержавіюча сталь: AISI 18/8, 18/10, 304, 430, ...

Харчова нержавіюча сталь: AISI 18/8, 18/10, 304, 430, ...

Маркування харчової нержавіючої сталі

18 /8 і 18 / 10 - два найбільш поширених сорти нержавіючої сталі, що використовуються для посуду і професійного кухонного обладнання. Ці сорти також відомі як 304 (AISI 304) і входять в серію сортів 300. Перше число, 18, позначає частку хрому а друге - нікелю. Наприклад, нержавіюча сталь 18/8 містить 18 % хрому і 8 % нікелю.

У нержавіючої сталі 304 також міститься не більше 0,8 % вуглецю і не менше 50 % заліза . Хром зв'язує кисень на поверхні продукту , утворюючи плівку, що захищає залізо від окислення ( іржі ) . Нікель також підвищує корозійну стійкість нержавіючої сталі. Отже , чим вищий вміст нікелю , більш стійка нержавіюча сталь до корозії . Сталь марки AISI 304 - це аустенітна сталь (сталь , легована хромом , нікелем і марганцем , яка зберігає при охолодженні до кімнатної і нижче структуру твердого розплавленого розчину - аустеніту ) з низьким вмістом вуглецю. Сталь цієї марки є найбільш широко використовуваної з усіх марок сталі, а її характеристики роблять її універсальною в застосуванні. Ця сталь і її аналог - сталь марки 08Х18Н10 використовується для виготовлення обладнання для хімічних і харчових підприємств і підприємств громадського харчування, обладнання для виробництва, зберігання і транспортування молока , пива , вина та інших напоїв , а також хімреактивів , кухонних і столових приналежностей .

Сталь 18 / 0 містить незначну кількість нікелю ( 0,75 %) і , отже , має знижену корозійну стійкість - вона більш схильна їй в порівнянні з сортами 18 /8 або 18 / 10 . Тим не менш, це - сталь високої якості. Харчова сталь 18 / 0 також відома як сталь 430 і входить в серію нержавіючих сталей 400 яка, на відміну від серії 300 , є магнітною .

Харчові нержавіючі стали серії 200 часто використовуються для виготовлення посуду , кухонного приладдя , столових приладів і контейнерів. Ці стали , як правило , істотно дешевше стали 304 - в серії 200 дорогий нікель частково замінений марганцем . Незважаючи на те , що вироби зі сталі 200 так само безпечні , вони не так стійкі до корозії як сталь марки 304 .

Ми допоможемо Вам зробити правильний вибір

Ваш Маргус